OHJELMA

 

F/Symposium on ääni-, keskustelu-ja podcast-tapahtuma keskustakirjasto Oodissa. F/Symposium on seminaari, budoaari, keidas, messu, akros ja polis. Siinä nostetaan esiin tämän päivän kiinnostavimpia ajattelijoita visioimaan, haastamaan ja unelmoimaan tulevaisuuden horisonteista. 

Minkä ääreen pitäisi kokoontua? Mikä on tärkeää? Mitä jos maailma olisi valmis? 

Ohjelma livenä, ellei toisin mainittu. F/Symposium pidättää oikeuden muutoksiin.

 
 

MOUNT CUNTMORE AAMIASKLUBI
Konsepti: Sonya Lindfors & Olga Palo

Olga Palon vetämässä aamiasklubissa keskustellaan päivän teemoista, ja tehdään smoothieta teemoihin sopivista aineksista. Mukana vaihtuva vieras. Sonya Lindfors ei ole paikalla sairastapauksen vuoksi.

La 17.8. klo 10.00 – 10.45
Teema: (Uusi) normaali, klassikot, kaanonit
Vieras: Anna Paavilainen

F/SYMPOSIUMIN kohdalla alkoi kaikki alkoi kysymyksestä, miksi joku teos on nostettu klassikoksi ja joku toinen jätetty marginaaliin. Mutta entä jos lähdemme siitä, että joskus marginaalisina pidetyt ajatukset ovatkin uusi normaali, ja käsissämme on klassikoiden ainekset?

Su 18.8. klo 10.00 – 10.45
Teema: Unelmointi, utopiat, päämäärät
Vieras: Elina Minn

Mitä kaikkea voikaan olla, jos uskallamme kuvitella mahdotonta? Mistä me haaveilemme omillamme, vailla vastustamista? Kriittinen ajattelu on usein reaktiivista, mutta jatkuva reagointi uuvuttaa tekijänsä. Monet keskustelut sujuvat hedelmällisemmin, jos puhumme siitä, minne haluamme mennä.

Ma 19.8. klo 10.00 – 10.45
Teema: Kitka, hankaus, konflikti
Vieras: Koko Hubara

Kitka, hankaus ja konflikti ovat olennainen osa muutosta. Jos kaikki ratkaisut tuntuvat aina helpoilta ja itsestäänselviltä voi käydä niin, ettei mikään muutu tai tekijä kehity. Kuinka sietää hankausta ja miksi sen kestäminen on tärkeää?

Ti 20.8. klo 10.00 – 10.45
Teema: Liittolaisuus ja solidaarisuus

Jokaisella on oikeus nimetä itse liittolaisensa, liittolaiseksi ei voi julistautua. Voimmeko mennä yhdessä kohti samaa päämäärää, vaikka olemmekin erilaisia? Kuinka tuemme toisiamme, vaikka emme jaa samaa kokemuspohjaa? 

Ke 21.8. klo 10.00 – 10.45
Teema: Bad feminist, failing, epäonnistuminen
Vieras: Anna Paavilainen

Kaikki mokaa. On tärkeää muistaa, että feminismi ei ole muuttumaton lakikirja, vaan jatkuvaa tekemistä, prosessi ja projekti. Tekemiseen kuuluu aina myös epäonnistuminen. 

To 22.8. klo 10.00 – 10.45
Teema: Rakkaus, ilo, ystävyys, keveys
Vieras: Ajak Majok

Koska suurin kaikista on rakkaus. Maailma tarvitsee ajattelua, joka syntyy positiivisista tunteista ja kerää voimansa ilosta ja lempeydestä.

Rushmore-2 copy.jpg
ig_simpukka2.jpg

VAPAUSTRILOGIA
Olga Palo

Sanan- ja taiteenvapaus ovat olleet viime aikojen puhutuimipia aiheita, mutta tuntuu, että määrittelemättä jää se, mitä vapaudella missäkin keskustelussa tarkoitetaan. Vapaustutkielman nimellä kulkeva podcast-sarja lähestyy vapauden käsitettä niin filosofian, politiikan kuin subjektiivisen kokemuksenkin kautta. Voisiko vapauskortin heiluttamisen lopettaa tähän?

La 17.8. klo 15.00 – 16.00
Poliittinen filosofia
Vieraina Julian Honkasalo & Mervi Patosalmi

Su 18.8. klo 14.00 – 15.00
Vapauden kokemus
Vieraana Sanna Tirkkonen

Ti 20.8. klo 15.00 – 16.00
Taiteen vapaus
Vieraina Noora Dadu ja Emilia Kokko


EMMYN JA SASIN FEMINISTINEN KIRJAKERHO
E.L. Karhu & Saara Turunen

E.L. Karhu ja Saara Turunen keskustelevat taiteesta ja elämästä. Ohjelman keskiössä ovat ennen kaikkea kirjat ja teatteri. Niiden kautta Karhu ja Turunen käyvät laajempaa yhteiskunnallista keskustelua, joka sivuaa mm. taiteen virtauksia ja tekijyyttä, feminismiä, sukupuolta, valtaa ja ystävyyttä.

Karhu ja Turunen ovat molemmat koulutukseltaan dramaturgeja ja eräs ohjelman erityispiirteistä tulee olemaan syväluotaava katse suomalaisen ja eurooppalaisen teatterin nykytilaan.

La 17.8. klo 14.00 – 14.50
Unohtuneet ja vähälle huomiolle jääneet klassikot

Ma 19.8. klo 16.15 – 17.05
Näytelmäkirjallisuus ja oma tekijyys

To 22.8. klo 14.00 – 14.50
Halu ja rakkaus

ig_simpukka3.jpg

ig_simpukka1.jpg

RUSKEAT TYTÖT / RT LIT
Adile Sevimli, Fiona Elone & Vy Tram

RT LIT Akatemian kirjoittajakoulusta valmistuneet opiskelijat tuovat F/Symposiumiin kolmen keskusteluohjelman sarjan.

Kokonaisuuden aloittaa katsaus uuteen, kun puhutaan siitä mikä on RT LIT Akatemia ja sen perustanut Ruskeat Tytöt ry. Akatemiasta valmistuneet kirjoittajat jakavat Adile Sevimlin johdolla omia kokemuksiaan kurssilta ja pohtivat niiden merkitystä heidän luovaan prosessiinsa. Katse kohdistetaan tulevaan ja mietitään miten kurssilta saatuja työkaluja on käytetty ja voidaan yhä enemmän hyödyntää luotaessa ruskeiden suomalaisten kirjoitetun sanan kulttuuria. Avausjaksossa kuullaan myös opiskelijoiden omia tekstejä.

Kitkaa ja hankausta tutkaillaan Fiona Elonen johdolla ohjelmassa “Rodullistettujen kirjoittajien kokemat haasteet”. Jaksossa nostetaan esiin erilaisia vastavoimia, joita rodullistetut kirjoittajat kohtaavat ammateissaan ja pyritään sanoittamaan ongelmakohtia kirjoitusprosessin alusta aina julkaisuun ja lukijoiden vastaanottoon asti. Haasteista keskustellaan sekä journalistien että proosaa kirjoittavien näkökulmasta.   

Ohjelmakokonaisuuden viimeisessä jaksossa puhutaan liittolaisuudesta ja solidaarisuudesta mediassa ja kustantamoissa Vy Tramin johdolla. Käytännön ratkaisuihin pyritään kysymällä, mitä on hyvä liittolaisuus ja miten solidaarisuus liittolaisena konkretisoidaan teoiksi, joilla tasa-arvoa voidaan vahvistaa? Jaksossa haastetaan julkaisevien tahojen edustajia miettimään millaisia asioita liittolaisen rooli heiltä edellyttää ja millaisilla teoilla solidaarisuutta voidaan yrityspuolella osoittaa.

Su  18.8. klo 15.00 – 16.00
Katsaus uuteen – mikä on RT LIT Akatemia?

Juontajana Adile Sevimli, RT Lit Akatemian edustaja Mona Eid, vieraina: Vy Tram, Fiona Elone ja Arda Yildirim.

Ma 19.8. klo 15.15 – 16.15
Kitka ja hankaus – Rodullistettujen kirjoittajien kokemat haasteet

Juontajana Fiona Elone, vieraina: Nura Farah, Pehmee -kollektiivi Meriam Trabelsi ja Caroline Suinner.

Tiistai 20.8. klo 14.00 – 15.00
Uudet horisontit – Solidaarisuus mediassa ja kustantamoissa

Juontajana Vy Tram, vieraina Heikki Valkama ja
Mirjam Ilvas.

Kuuntele esittely!


DELTA VENUS RADIO
Sara Melleri, Stina Koistinen & Milla-Mari Pylkkänen


Delta Venus Radio: Milla-Mari Pylkkäsen ja Sara Mellerin Slut Talks!

Slut Talksissa otetaan oma voima takaisin. Puretaan toksisia valtadynamiikoita ja puhutaan seksuaalisuudesta, seksistä, fantasioista ja etiikasta taiteessa ja elämässä.

Su 18.8. 16.00 – 17.00
Delta Venus Radio – Slut Talks!:
Sara Melleri & Milla-Mari Pylkkänen
Tallenne.


Delta Venus Radio: Ilta Müllerin & Goisthoffin kanssa

Müller & Goisthoff oli Stina Koistisen ja Sara Mellerin kulttiohjelma Radio Helsingissä vuosina 2016-2018. Ohjelma perustui vahvasti Stinan ja Saran ystävyyteen, karaokeen ja vapautumiseen. Nyt ohjelma siirretään taiteilijatapaamisen ja gaalan muodossa F/Symposiumiin Helsingin Juhlaviikoille.

Ilta saa innoituksensa elämää suuremmista taiteilijatapaamisista ja onkin sitä! Kaksikko haastattelee toisiaan, laulaa ja paljastaa liikaa elämästään. M&G on sitä mieltä, että elämä on juhla joten myös tämä ilta on party. Olemme nöyriä ja samalla ihan vitun täynnä itseä.

Meitä kiinnostaa omanarvontunto ihmisenä ja taiteilijana ilman ulkopuolista hyväksyntää, riippumattomuus, addiktiot, menestys ja feimi, totuus ja tyhjyys. Ollaan suuria! Ollaan suureellisia! Ollaan yleisön kanssa. Tervetuloa Müllerin & Goisthoffin lausunta- ja liikuntailtaan, ilman liikuntaa. Tämä on gaala ja tämä on podcast. Tervetuloa, baby!

Ti 20.8. 19.00 – 20.30
Delta Venus Radio – Ilta Müllerin & Goisthoffin kanssa:
Jakso 1.
Sara Melleri & Stina Koistinen

Ke 21.8. 17.00 – 18.30
Delta Venus Radio – Ilta Müllerin & Goisthoffin kanssa:
Jakso 2.
Sara Melleri & Stina Koistinen


kuva: Kiia Beilinson

deltavenusIG.jpg
 

ig_simpukka4.jpg

POST-ÄITI
Koko Hubara & Astrid Swan

POST-ÄITI on Koko Hubaran ja Astrid Swanin podcastsarja, jossa puhutaan äitikulttuureista, kokemuksista ja taiteesta. Kolme ensimmäistä jaksoa tehdään live-podcastina Oodissa elokuussa 2019.

Post-Äiti on Swanin ja Hubaran kehittämä käsite, joka kuvaa äitiyttä patriarkaatin murtumassa. Se on jälkikolonialistiseen ja posthumanistiseen ajatteluun pyrkimisen pyörteissä elämisestä syntyvää subjektiuden/äitiyden kriittistä tarkastelua ja äitiyden arvostamista voimaantuneena, ajallisena, aktiivisena positiona ja tekemisenä.

Ma 19.8. klo 14.15 – 15.15
Äititeoriat ja hoivaviettimyytti. Vieraana äitiystutkija Armi Mustomäki (JYU).

Ke 21.8. klo 14.00 – 15.00
Sairaat äidit ja tunnustuksellinen kirjoittaminen.

To 22.8. klo 13.00 – 14.00
Äitiys ja muoti. Materia hengissä pitävänä voimavarana.


PAAVIN KÄÄNNÖSPODCAST
Anna Paavilainen & teakkilaiset

Käännöspodcastien idea syntyi, kun Anna Paavilainen tuskastui siihen, etteivät tarpeeksi monet suomalaisista ystävistä voineet kuunnella ruostalaisia podcasteja Lilla drevet ja En varg söker sin pod ja käydä keskusteluja niiden Pohjoismaita läpäisevistä aiheista tasa-arvosta, yhteiskuntafilosofiasta, julkisesta keskustelusta ja populaarikulttuurista, joihin ruotsissa on enemmän sanastoa ja keskustelutraditiota. Paavilainen aikoi itse kääntää podcastjaksoja ystävilleen ja haluaa nyt yhdessä Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa esittää käännöspodcasteja ja tutkia puhutun puheen esittämistä ja jäljentämistä sekä eri kielien ja kääntämisen haasteita.

Su 19.8. klo 12.45 – 14.00

En varg söker sin pod: We will not always have paris
Ilmastonmuutosahdituksesta ja muutama pokausvinkki
esiintyjät: Mathilda Kruse, Katariina Lantto, Heta Keskinarkaus

Ma 20.8. klo 12.45 – 14.00

En varg söker sin pod: Madwoman at the refugee camp
Lena Dunhamista ja huumorista
esiintyjät: Mathilda Kruse, Heta Keskinarkaus

Ti 21.8. klo 12.45 – 14.00

En varg söker sin pod: Viimeinen kesä
Feminismin kuolemasta ja menneisyyden traumoista
esiintyjät:  Heta Keskinarkaus, Katariina Lantto

Ke 22.8. klo 12.45 – 14.00

Lilla drevet: Kapitalismi ja hegemonia
Handmaid's Talesta ja Trumpista
esiintyjät: Mathilda Kruse, Katariina Lantto

ig_simpukka3.jpg

ig_simpukka1.jpg

KIRJASTO-PODCAST
Koko Hubara

Kirjailija-päätoimittaja Koko Hubara tutkii suomalaista kirjastoinstituutiota sen historian, hyvinvointivaltion ja demokratian sekä kirjaston moninaisen asiakaskunnan näkökulmasta.

La 17.8. klo. 16.00 – 17.00
Jakso 1: Kirjaston historia

Kirjastolaitoksen historia ja suhde hyvinvointivaltioon. Vieraana Suomen kirjastoseuran toimitusjohtaja Rauha Maarno.

Ti 20.8. klo. 11.45 – 12.45
Jakso 2: Kirjasto turvallisena ja esteettömänä tilana

Kirjasto turvallisena ja esteettömänä tilana. Vieraana kirjaston asiakas Irene Omwami ja Mona Eid.

To 22.8. klo. 11.00 – 12.00
Jakso 3: Lastenkirjallisuus

Kirjaston lastenosasto vallankäytön paikkana ja portinvartijana. Vieraana tutkija Katarina Jungar (Åbo Akademi).


ÄÄNIHORISONTIT

Kolmen ääniteoksen sarja / Tallenne.

Your candle burned out long before your legend ever did.
Camilla Rantanen ja Veikka Heinonen

Lehmä, Mauno ja minä.
Minna Lund

Musta mökki.
Rebekka Palanne

Ohjaaja vapaa kirjoittaja ja teatterintekijä Olga Palo, äänisuunnittelija Kim Modig.
Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa.

Esitysajat
La 17.8. klo 13.00 – 14.00

Su 18.8. klo 17.00 – 18.00

Ma 19.8. klo 17.15 – 17.45

Ti 20.8. klo 10.45 – 11.45

Ke 21.8. klo 15.00 – 15.30

To 22.8. 12.00 – 13.00

ig_simpukka4.jpg

tmi.jpg

TOO MUCH INFORMATION
Svetlana Lukyanova & Anita Parri

too much information is a podcast, in which two friends look at Russian and Finnish news and politics from a feminist perspective. The hosts are Sveta, an editor from Kazan, Russia, and Anita, a producer based in Helsinki, Finland. They also discuss television, pop culture and their lives.

The podcast is in Russian.

ту мач информейшн 

Подкаст, в котором две подруги обсуждают новости России и Финляндии с точки зрения феминизма. Ведущие — Света, издательница из Казани, и Анита, продюсерка из Хельсинки. А еще они советуют сериалы и делятся историями из жизни.

Mon 19.8. klo 19.00 – 20.00 / recording

Эпизод 01:Женщины глупее мужчин, самоидентификация феминистки, темнокожая Русалочка и ужасное телевидение.

В этом выпуске мы обсуждаем новости культуры и бескультурья. Что мы думаем о высказывании главы Патриаршей комиссии о том, что женщины слабее умом. Как российский интернет отреагировал на новость, что роль Русалочки сыграет Хейли Бейли. А еще сериалы «Большая маленькая ложь» и «Чернобыль», фильм «Комбинат “Надежда”» и ужасные российские телепередачи (и почему мы их смотрим).

Jakso 01:Naiset, jotka ovat ovat tyhmempiä kuin miehet; feministinen identiteetti; tummaihoinen Pieni Merenneito ja kauheat televisio-ohjelmat.

Tässä jaksossa keskustellaan kulttuurista ja kulttuurin puutteesta. Mitä mieltä olemme ortodoksisen patriarkaalisen komission päällikön lausunnosta, jonka mukaan naisten aivot ovat heikompia kuin miesten? Kuinka venäläinen Internet reagoi uutisiin, että Halle Bailey näyttelee Pientä Merenneitoa?. Käsittelyssä myös sarjat “Big Little Lies” ja “Chernobyl”, venäläinen elokuva “The Hope Factory” ja kauhistuttavat televisio-ohjelmat (ja miksi me katsomme niitä).

Tue 20.8. klo 16.00 – 17.00 / recording

Эпизод 02:Обсуждаем домогательства Айрата Мухарлямова к ученицам казанских школ с журналисткой Еленой Догадиной, которая расследовала это дело.

В феврале 2019 года вышла статья о многочисленных домогательствах педагога Айрата Мухарлямова к его ученицам. Спустя полгода Айрат Мухарлямов все еще не лишен права работать с детьми, а многие жертвы выпустились из школы и уехали учиться в другие города. Как это было и к чему привело — обсуждаем с авторкой статьи Еленой Догадиной.

Jakso 02:Aiheena kazanilaisen opettajan Airat Mukharlyamov ja koululaisten seksuaalinenhyväksikäyttö. Vieraana toimittaja Elena Dogadinan kanssa, joka oli tutkinut tapausta.

Helmikuussa 2019 kazanilaisessa riippumattomassa lehdessä julkaistiin artikkeli opettaja Ayrat Mukharlyamovin lukuisista seksuaalisen ahdistelun tapauksista oppilaidensa kanssa. Kuusi kuukautta myöhemmin Ayrat Mukharlyamov ei edelleenkään ole menettänyt oikeuttaan työskennellä lasten kanssa, ja monet uhrit ovat jo valmistuneet koulusta  ja muuttaneet opiskelemaan muihin kaupunkeihin. Mistä oli kyse ja mihin se johti – keskustelu artikkelin kirjoittajan Elena Dogadinan kanssa.


PEHMEE
Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi


Pehmee on Helsinkiläinen kollektiivi, jonka päätehtävä on asettaa marginalisoidut kehot keskiöön ja luoda uudenlaista representaatiota taide-, media- ja muotialoille. 

Kollektiivi koostuu taiteilija/aktivisti kaksikosta (ja parantumattomista rnb-misuista) Caroline Suinnerista ja Meriam Trabelsista. Pehmee kuratoi, juontaa ja luo sisältöä eri alustoille. 

Podcastit, radio, video ja sosiaalinen media ovat tämänhetkisiä medioitamme. Kasvava Pehmee ajelehtii nopeasti, mutta määrätietoisesti kohti selkeää maaliaan, ei määrittääkseen, mutta julistaakseen intersektionaalisuuden kauneutta.

F/Symposiumissa keskustellaan lihavuudesta, terveydestä sekä terveydenhuollosta. Kaksiosaista podcastia seuraa livepurku kutsuvieraiden sekä kollektiivin vetämänä.

Tervetuloa kuuntelemaan, rikkomaan ennakkoluuloja ja ymmärtämään uudelleen!

Ke 21.8. klo 18.30 – 21.30
Pehmee -tuplapodcast/tallenne ja live-purku
Caroline Suinner & Meriam Trabelsi

kuva: Roza Ahmad

0B9A4936.jpg

ig_simpukka4.jpg

MAAILMANLOPUTTOMUUDEN UUSINTOJA
Pauliina Feodoroff

Maailmanloputtomuuden uusintoja on samoja vanhoja juttuja kertaava keskusteluohjelma, jossa Pauliina Feodoroff kyselee vierailtaan vielä kerran ajatuksia aiheista ilmastonmuutos ja kolonisaatio, maailmanlopun kaanon, traumakeho, kolonisoivan kansanryhmän ja kolonisoidun kansanryhmän jäsenten välinen yhteistyö, burn out, totuuskomissio, miltä sopu näyttää ja mihin nyt. Osa vieraista esiintyy nauhoitteina.

La 17.8. klo 10.45 – 12.45
Ilmastonmuutos, kolonialismi, sukupuutto
Vieraana:
Kaisu Mustonen, Osuuskunta Lumimuutos

Su 18.8. klo 10.45 – 12.45
Traumakeho
Vieraana:
Noora Dadu (näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja)

Ma 19.8. klo 10.45 – 12.45
Liittolaisuus
Vieraana:
Laura Rämä (näyttelijä, esiintyjä, klovni)

Ti 19.8. klo 17.00 – 19.00
Totuuskomissio

Ke 20.8. klo 10.45 – 12.45
Mihin nyt?
Vieraana:
Satu Herrala (taiteellinen johtaja).


PLAY RAPE -Monologue
Anna Paavilainen

Luenta / Reading / Läsning
CW: swearing & describing sexual violence

A self-help guide to playing and surviving submissive female roles in post-millenial Finland. What’s left after shame, self-analysis and fantasies of revenge. What if every bad guy would just slip on a banana peel a moment before rape?

En självhjälpsguide för att spela och överleva underkastade kvinnoroller i post-millenniets Finland. Vad finns kvar efter skammen, självanalysen och hämndfantasierna. Tänk om våldtäktsmannen halkade på ett bananskal stunden innan våldtäkten? 

Huom! Anna Paavilaisen PLAY RAPE -luennasta ei tule podcastia. Luenta kuunneltavissa vain livenä.

Anna Paavilainen's PLAY RAPE -reading will not be published as a podcast. Available only through livestream.

Su 18.8. klo 18.00 – 19.15
PLAY RAPE (in English)

Ma 19.8. klo 17.45 – 19.00
PLAY RAPE (in English)

Ti 20.8. klo 20.45 – 21.45
PLAY RAPE (på Svenska)

Ke 21.8. klo 15.30 – 16.45
PLAY RAPE (på Svenska)

ig_simpukka4.jpg

fsymposium_web_questions.png